SkyQ adapter - Csillagászati távcső iPhone, iPad vagy MacBook vezérléssel
 
Astromaster LT70 AZ csillagászati távcső

A kiszállítás díja a termékek súlyától függ. Ha a kosár értéke meghaladja a(z) 15 000 Ft-ot a kiszállítás ingyenes.
Személyes átvétel
bármilyen súly0 Ft
Kiszállítás futárral
1 kg alatt1 400 Ft
5 kg - 11.9 kg2 000 Ft
12 kg felett3 500 Ft

A 6 legfontosabb dolog amit tudnod kell a napfogyatkozás megfigyeléséhez

Hamarosan itt van 2015.03.20. ekkor lesz a következő napfogyatkozás, amely hazánkból is látható. A Nap megfigyelése rendkívül érdekes, különösen napfogyatkozáskor, de megfelelő felszerelés nélkül nem veszélytelen dolog! Mindenképpen viselj védőfelszerelést, mert a szemed világáról van szó. Összeszedtük Neked az 5 legfontosabbat, amire mindenképpen figyelj oda annak érdekében hogy ne a napfogyatkozás legyen az, amit utoljára látsz!


1. Ne nézz szabad szemmel a Napba

Csillagászati Távcső Napszűrő Fólia Baader PlanetariumEz a legfontosabb szabály, ha ezt betartod, nagy baj már nem lehet. Miért, mert a Nap ereje még akkor is hatalmas, ha éppen csak a fele, vagy az 1/10-e látszik. Ha már egyszer március álljon itt példa képpen egy márciusi ifjú, nevezetesen Petőfi Sándor, aki az 1842 nyarán bekövetkezett napfogyatkozást  szabad szemmel szerette volna végig nézni és majd belevakult. Írt is róla egy rövidke verset:

"Szemfájásomkor

Teremtő isten! Szemeimre
A vakságot tán csak nem küldöd?
Mi lesz belőlem, hogyha többé
Nem láthatok lyányt s pipafüstöt!"

Vigyázz a szemedre, mindigviselj speciális napnéző szemüveget! Ezzel el is érkeztünk a következő fontos ponthoz:

2. Szabadszemes megfigyelés csak megfelelő szemüveggel 

Napmegfigyelő szemüveg Baader-PlanetariumMit jelent a megfelelő szemüveg? Olyan ami mindentől véd! A Napból káros sugárzások is jönnek, olyan a jó szemüveg, ami egyszerre védi szemedet az UV, infravörös sugaraktól és jelentősen  - legalább 99%-al" csökkenti a szemrejutó fény mennyiségét. Ilyen a Baader-Planetarium napnéző szemüvege.

 

Jegyezd meg, csak a fény csökkentése önmagában nem elég! ezért:

3. Ne használj kormozott üveget, vagy exponált filmet

A kormozott üveg, vagy elexponált film - már, ha egyáltalán jelent még valamit ez a digitális világban - jelentősen képesek csökkenteni a szemre jutó fény mennyiségét, viszont nagyrészt, vagy teljesen átengedik a káros hő- és UV sugárzást ami szemkárosodáshoz vezethet.

4. Soha ne nézz távcsővel a napba, ha nincs rajta szűrő

Csillagászati Távcső Napszűrő Fólia Baader PlanetariumAz előbb említettük, hogy szabad szemmel ne nézz a napba. Ez a szabály fokozottan igaz a távcsőre! Emlékszel még általános iskolában amikor falevelet gyújtottál meg nagyítóüveggel? Pedig az csak egyetlen kis lencse volt és nem egy nagy teljesítményű távcső. Az ugyanis sokszázszor több fényt gyűjt össze, mint a szemed, garantáltan megvakulsz, ha nem használsz megfelelő szűrőt.

Ne bízd a szemed tákolmányokra! Használj profi megoldást, mint a német Baader-Planetarium profi napszűrői csillagászati távcsövekhez 


5. Ne használj okulárszűrőt
Eddig arról volt szó, hogy minőségi szűrőt használj mindenképpen, most még ezt azzal egészítenénk ki, hogy ha napszűrőt használsz az mindenképpen a távcsöved elején legyen! Ez két okból is fontos, egyrészt ha az okulárra raksz szűrőt, a Nap hőhatása, káros sugárzása is felnagyul, így még hatványozottabban rongálhatja szemed, ha az okulárszűrő elpattan, vagy elolvad! Ha a távcső elejére rakod a szűrőt, megóvod a szemed és távcsöved is, hiszen nem melegszik kritikusra a távcsövet belseje. Tehát:

6. Használj objektív szűrőt távcsövedhez

 Méghozzá olyat, amelynek biztonsága szavatolt. Használhatsz üvegszűrőt, viszont ennek költsége rendkívül magas, egy jó napszűrő ára egy jobb távcső árával isvetekedhet. Az üveg szűrők legnagyobb hátrány, hogy sérülékeny. Karcolódik és könnyen törtik. Inkább a Baader Planetarium fóliáját javasoljuk, amely rendkívül erős, 99,9%-ban csökkenti a fény mennyiségét és kiszűri a káros UV/IR sugárzást is.


...


e-mail cím
jelszó
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Az Ön kosara jelenleg
üres
Az Ön neve
E-mail cím