SkyQ adapter - Csillagászati távcső iPhone, iPad vagy MacBook vezérléssel
 
Astromaster LT70 AZ csillagászati távcső

A kiszállítás díja a termékek súlyától függ. Ha a kosár értéke meghaladja a(z) 15 000 Ft-ot a kiszállítás ingyenes.
Személyes átvétel
bármilyen súly0 Ft
Kiszállítás futárral
1 kg alatt1 400 Ft
5 kg - 11.9 kg2 000 Ft
12 kg felett3 500 Ft

Egy csodálatos égi látványosság - ISON üstökös

ISON üstökösA képen a McNought üstökös - valami hasonló látványban reménykedhetünk az ISON üstökössel

 

Nem szeretnék túl nagy szavakat használni, de úgy tűnik tényleg az évszázad üstököse tart felénk! Akik valami armageddonra számítanak, azokat már most ki kell ábrándítsam, mert bizony a világvégére még várni kell... remélem nagyon sokat. Az ISON üstökös - mert ez a becsületes neve ennek a csodálatos égi jelenségnek - nem földközelben elrobogó üstökös, viszont nagyon látványosnak ígérkezik. Az előzetes számítások alapján fényessége rendkívüli lesz... de nézzük sorjában hogyan válik egyre látványosabbá, hogyan tudod megfigyelni... egyszóval lássuk az ISON üstökös "menetrendjét" :

 A cikk írásakor szeptember hónap van kezdjük tehát ezzel a hónappal. Jelenleg még elég messze van az üstökös a Naptól, de már most is látszik! Amennyiben automata (GoTo) csillagászati távcsővel rendelkezel, mint a NexStar SLT már most is könnyen megtalálhatod az égen, hiszen ezek a távcsövek egyetlen gombnyomásra megmutatják. Kis tapasztalattal, , segítséggel és szerencsével pár nap nap múlva már az olyan kis távcsövekben is mint az AstroMaster csillagászati távcsövek is megpillanthatod ezt a még halovány, de szép reményű kis üstököst.

Celestron csillagászati távcső ISON üstökösAz igazi látványosság október-november hónapban kezdődik majd el. Az ISON üstökös egyre fényesebbé és nagyobbá válik. Már akkora lesz, hogy 12x, 15x vagy 25x-ös nagyítású binokulárokban (kézi távcsövekben - SkyMaster távcsövek ) is láthatóvá válik csóvája a látómezőben már klasszikus üstökös alakot ölt az ISON.

Érdekesség: Még egy apró, azonban mindenképpen megemlítendő esemény októberrel kapcsolatban. Az ISON üstökös ekkor halad majd el a Mars mellett. Először láthatunk felvételt arról, hogy milyennek látszik az üstökös egy másik bolygó felszínéről! A NASA két  marsjárója az Opportunity és a Curiosity felvételeket fog készíteni és megosztani velünk ezt a nemmindennapi eseményt. Biztosan érdekes felvételeket kapunk, hiszen ez lesz az első alkalom a történelemben, hogy üstököst láthassunk a marsi égen!

 Novemberben már szabadszemmel is láthatóvá válik majd az üstökös. Egyre drámaibban növekszik majd fényessége és mérete, mígnem november 28-án napközelbe ér és eléri maximális méretét és fényességét. Milyen fényes lesz? A számítások azt mutatják, hogy az egyik legfényesebb üstökös lesz, amely valaha is feltűnt az égen. Ha a számítások pontosak akkor a következő látványban lesz részünk: 

November 28-a környékén az üstökös olyan fényes lesz, mint kevés elődje, várhatóan még a nappali égen is látható lesz! November 28. előtt a nyugati égen csodálhatjuk meg az ISON üstököst.
December elején szabad szemmel könnyen megtalálhatod majd a hajnali égen nem sokkal napkelte előtt, a keleti égen. Mivel tél van nem is kell majd olyan eszetlenül korán kelned, hiszen a Nap csak 7:10h körül jön fel az égre.
Ebben az időben már városból is könnyen megfigyelhető lesz az ISON üstökös, hiszen napról-napra nő a csóvája és egyre magasabban emelkedik a látóhatár fölé.

December közepén lesz a legjobban megfigyelhető, pontosabban a leghosszabban megfigyelhető. Ekkor akár a hajnali, akár a koraesti órákban megpillanthatod az égbolton akár szabadszemmel is. Igaz ugyan, hogy december 14.-én telehold lesz, ami kicsit nehezíti a megfigyelést, de még így is impozáns látvány marad.

December végén, egészen pontosan december 27.-én lesz földközelben. Tehát a karácsonyt is különlegessé teszi az ISON üstökös. Nem mellesleg, ha valakinek nincs  karácsonyi ajándék ötlete, egy távcső, vagy csillagászati távcső remek választásnak tűnik majd : ) . Más szempontból is tartogat érdekességet december vége. Ekkor halad ugyanis a Föld keresztül az üstökös csóvájának külső részén.

2014 januárjában fokozatosan itthagy bennünket az ISON. Egyre távolodik majd, egyre halványabb lesz. Ismét csak távcsővel, később pedig csillagászati távcsövekkel látszik majd. Végül eltűnik szemünk elől, visszatér a sötét űrbe ahonnan érkezett.

Igazából többféle forgatókönyv létezik arról, mi is fog történni napközelben. Egyik lehetséges verzió szerint az üstökös a hatalmas erőhatás következtében apró darabokra esik szét és sok kis üstökösre bomlik, a másik valószínübb feltételezés szerint a mag egyben marad és egy ragyogó, hosszú csóva látványával fog bennünket megajándékozni. Egy valami biztos az ISON üstökös egy olyan látványosság lesz így év végén, amely általában csak egyszer adatik meg egy ember életében. Tehát: felkészültél? A visszaszámlálás megkezdődött! : )

 

e-mail cím
jelszó
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Az Ön kosara jelenleg
üres
Az Ön neve
E-mail cím