SkyQ adapter - Csillagászati távcső iPhone, iPad vagy MacBook vezérléssel
 
Astromaster LT70 AZ csillagászati távcső

A kiszállítás díja a termékek súlyától függ. Ha a kosár értéke meghaladja a(z) 15 000 Ft-ot a kiszállítás ingyenes.
Személyes átvétel
bármilyen súly0 Ft
Kiszállítás futárral
1 kg alatt1 400 Ft
5 kg - 11.9 kg2 000 Ft
12 kg felett3 500 Ft

A leggyakrabban elkövetett hibák csillagászati távcső kiválasztásánál

Bizonyára benned is felmerült a kérdés: 'Milyen csillagászati távcsövet vegyek?'. Belátom nem könnyű a választás, hiszen sokféle csillagászati teleszkóp kapható. Összegyűjtöttük azokat a hibákat, amelyeket ne kövess el csillagászati távcső vásárlásánál! Az okos ember nem a saját kárán tanul...

A csillagászat egy remek hobbi, sőt talán több is, mert annyira magával ragadó, hogy aki egyszer belekóstol az örökre a távcső rabja marad. Azonban a tapasztalatom az, hogy a távcsövek bizony igen nagy része a padláson vagy a szoba sarkában végzi kihasználatlanul. Miért van ez így? Azért mert nem a legmegfelelőbb csillagászati távcső lett a kiválasztott. Ez az írás remélhetőleg segít Neked, hogy ne kövesd el ezeket a hibákat.

 

1. Választás a nagyítás alapján, azaz mindegy hogy mekkora, csak ne legyen kicsi : )

A csillagászati távcső "legfontosabb" ismérve a nagyítás, legalább is nagyon sokan ezt gondolják. Te ne ebből indulj ki! A nagyítás ugyanis tényleg fontos, de csak ez alapján ne hozz döntést. Gyakran látok különböző áruházakban csillagászati távcsőnek látszó tárgyakat, melyeken ott díszeleg 523x-os nagyítás. Hát lehet, hogy annyira fel lehet nagyítani, de hogy nem látsz vele semmit az biztos. A nagyítás az átmérő függvénye, minél nagyobb az átmérő annál jobban nagyítható a kép. Ne vegyél olyan csillagászati távcsövet, amelynek átmérője kisebb mint 60mm.

2. Na ez szép nagy, ezt vegyük!

Az sem minden esetben jó, ha túl nagy a távcső. Miért? Egyrészt nem biztos, hogy kedved lesz - sőt biztos hogy nem - 35-40 kilogrammot cipelni mindig magaddal. Másrészt valószinüleg, nem tudod majd kihasználni tehát felesleges. Valószínüleg Neked sem lesz időd mindig kivinni a távcsövet sötét ég alá és inkább egy településről figyelsz majd meg. Márpedig a közvilágítás miatt egy kisebb távcső lakott területen szebb képet fog neked adni! Egy 15cm átmérő feletti távcső igazán csak sötét égen és magaslaton használható ki. Ezért ne dőlj be az átmérő csábításának, inkább 6cm és 15cm átmérő közötti tartományból válassz magadnak.

3. Felmegyek a fórumra, ott tudják a tutit!

Ne vedd szentírásnak, ami a fórumon megjelenik! Nem azt mondom, hogy a fórumon szakbarbárok vannak, sőt éppen ellenkezőleg. Legtöbbször nagyon is nagy tudású emberek csillagászok, fanatikusok stb. akik egészen más szempontok alapján nézik a távcsöveket, ismerik az égboltot. Ami nekik jó az Neked nem biztos hogy beválik, ugyanis abból indulnak ki, hogy valamennyire értesz a csillagászathoz, legalább a csillagképeket ismered. Amit ajánlanak az valószínüleg tényleg képes a teljesítményre, de ha nem tudod használni akkor nem mész vele semmire. Ne feledd: ha megkapod mondjuk Vettel F1-es autóját, még nem biztos, hogy vezetni is tudod!

4. A számítógép vezérelt távcső csak a hülyéknek való!?

Alapvető tévedés. Pedig sokszor találkozhatunk ezzel a kijelentéssel, fórumokon Sokak szerint ugyanis a csillagászati távcsövezés lényegét az adja, hogy az ember csak saját tudására és csillagtérképekre hagyatkozva keresi meg a szabad szemmel nem látható objektumokat. Tényleg megvan annak a romantikája és szépsége, ha az ember több órai fáradozás és kisérletezés után végre megtalál egy halvány objektumot, de miért kellene mindenkinek mindenhez értenie? Miért ne lehetne egyszerűbben sikereket elérni? Miért nem lehet egyszerűen csak élvezni a látványt?
A számítógép vezérelte távcsövek - mint pl. a Celestron SkyProdigy, NexStar SLT, CPC sorozatok - legnagyobb előnye, hogy mindenki számára elérhetővé teszik a csillagászatot. Még akkor is sikerrel járhatsz segítségükkel, ha életedben először látsz-használsz csillagászati távcsövet. Ráadásul nemcsak kezdőknek ajánlhatóak, hiszen csillagászattal régebb óta foglalkozóknak is tudnak újat mutatni. Más előnye is van számukra: pl. töredékére rövidítik le a keresési időt, így biztosítva a legjobb távcsőidő kihasználást. Olyan objektumokat keresnek meg pillanatok alatt, melyeket azelőtt hosszú időn keresztül nem sikerült beállítaniuk.
Tehát nem a szépségét veszik el a csillagászatnak, hanem éppen ellenkezőleg, mindenkinek megmutatják azt! Komolyabb és sokoldalúbb csillagászati megfigyelést tesznek lehetővé. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a számítógép vezérlésű távcsövek használatát!

 

5. Nem kérdezel meg minket, milyen távcsövet válassz

Márpedig mi olyan tényezőnek számítunk, amelyet nagyon nagy hiba lenne nem kihasználnod a választásnál. Mi ugyanis biztosan tudunk Neked megfelelő távcsövet ajánlani. Mire ez a nagy szerénység? kérdezheted. Nem más, mint több mint 20 éves csillagászati tapasztalat és egy olyan csillagászati távcsőgyártó vállalat, mint a Celestron, amely már több mint 50 éve gyárt csillagászati távcsövet

 

 

 

 

 

 

e-mail cím
jelszó
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Az Ön kosara jelenleg
üres
Az Ön neve
E-mail cím